Fiul fostului premier, Vlad Filat, care a închiriat 1000 de lire pe zi, apartamentul din Knightsbridge, a fost forțat să predea aproape jumătate de milion de lire sterline

Spread the love

Un student din Londra, care a plătit 390.000 lire sterline în chirie pentru un apartament din Knightsbridge, a fost forțat să predea aproape o jumătate de milion de lire sterline, în urma unei investigații efectuate de Agenția Națională pentru Criminalitatea din Marea Britanie.  Scrie nationalcrimeagency.gov.uk.

Comenzile de înghețare pentru trei conturi HSBC, deținute de Vlad Luca Filat, 22 de ani, au fost acordate în mai 2018, În conformitate cu prevederile referitoare la pierderi introduse de legea financiară penală din 2017, după ce anchetatorii financiari ai ANC au bănuit că fondurile provenite din activitatea ilegală a tatălui său, Vladimir Filat, fostul prim-ministru al Republicii Moldova. 

Fostul premier a fost condamnat, în iunie 2016, la nouă ani de închisoare cu executare, după ce a fost condamnat pentru o parte din dispariția a 1 miliard de dolari de la trei bănci din Moldova. 

În lipsa veniturilor înregistrate în Marea Britanie, înregistrările HSBC au arătat că conturile și cheltuielile de viață ale lui Vlad Luca au fost finanțate prin depozite mari de la companii de peste hotare, cu sediul principal în Turcia și Insulele Cayman. Depozite multiple în numerar au fost identificate și în rețeaua de sucursale din Marea Britanie, cu o sumă de 98.100 de lire sterline plătite pentru o perioadă de trei zile. 

După ce sa mutat la Londra în iulie 2016 pentru a-și începe studiile, Vlad Luca a condus un stil de viață extravagant, cheltuind sume importante de bani pentru bunuri și servicii de lux, inclusiv un Bentley „Bentayga” de 200 000 de lire sterline cumpărat de la o reprezentanță Mayfair. 

La Tribunalul Magistraturii din City of London, Judecătorul de district Michael Snow a acordat ordine de confiscare pentru cele trei conturi înghețate ale lui Vlad Luca, care necesită retragerea a 466.321,72 lire sterline.

Judecătorul a declarat: „Sunt mulțumit de echilibrul probabilităților că numerarul a fost derivat din comportamentul criminal al tatălui său în Republica Moldova”. 

Rob MacArthur, de la Unitatea Internațională pentru Combaterea Corupției, a declarat: „Ordinele de înghețare a contului reprezintă un instrument valoros în lupta împotriva finanțării ilicite din Marea Britanie. În cazul în care bănuiți că banii dintr-un cont sunt încasările infracțiunii, putem cere instanței să înghețe și apoi să-și retragă sumele. 

„În acest caz, Vlad Luca Filat nu a reușit să demonstreze o sursă legitimă de bani, iar instanța a decis că suma va fi recuperabilă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte știri