Transgaz și BEI au semnat contractul de finanțare pentru construirea a unei noi conducte de gaz pe teritoriul României și proiectul de interconectare Ungheni – Chișinău

Spread the love

Într-un moment simbolic pentru destinul european al țării noastre, preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene și sub auspiciile celebrării de către România a 160 de ani de la unirea Moldovei cu Țara Românească, SNTGN Transgaz SA și Banca Europeană de Investiții (BEI) întăresc cooperarea și consolidează premisele de operaționalizare a proiectelor de infrastructură în sectorul gazelor naturale, proiecte menite să crească siguranța livrărilor de gaze naturale și să reducă dependența energetică prin diversificarea surselor și a rutelor de aprovizionare cu gaze naturale. Azi, 24 ianuarie 2019, SNTGN Transgaz SA prin domnul Ion Sterian – Director general și Banca Europeană de Investiții (BEI) prin domnul Andrew McDowell – Vicepreședinte au semnat la Luxembourg:

Contractul de împrumut pentru 100 milioane euro reprezentând cea de a doua tranșă din împrumutul aprobat pentru Transgaz, în valoare de 150 milioane euro; Contractul pentru prima tranșă de 50 milioane euro a fost semnat în 17 decembrie 2018. Banca Europeană de Investiții (BEI) a acordat 150 de milioane de euro pentru finanțarea unei noi conducte de transport, în lungime de 308,2 km, conductă ce va conecta resursele de gaze naturale ale României de la țărmul Mării Negre atât cu rețeaua națională de transport gaze naturale, cât și cu coridorul BRUA (conductă Tuzla – Podișor), conectând astfel sistemele de transport gaze naturale din Europa de Sud-Est, Centrală și Europa de Vest. Acordarea acestei finanțări este susținută de Fondul European pentru Investiții Strategice (EFSI), pilonul financiar al Planului de investiții pentru Europa („Planul Juncker”).

Contractul de împrumut în valoare de 38 milioane euro prin care Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă finanțare Eurotransgaz SRL, subsidiara Transgaz în Republica Moldova, în vederea finanțării Vestmoldtransgaz SRL pentru proiectul de interconectare Ungheni – Chișinău. Realizarea, proiectului constă în: construirea unei conducte noi de transport gaze naturale Ungheni – Chișinău DN 600, PN 55 bar, L=120 km; trei stații de predare a gazelor naturale (două în Chișinău și una în Ungheni, localitatea Semeni);dotarea centrului de dispecerizare și dirijare de la Ghidighici. Rețeaua de transport gaze naturale Ungheni – Chișinău reprezintă faza a II a proiectului de interconectare Iași –Ungheni- Chișinău.

Evenimentul a fost onorat de prezența Excelenței sale, domnul Lilian Zamfiroiu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Marele Ducat de Luxemburg și de prezența domnului Marius-Dănuț Carașol – Director General al CNEE Transelectrica SA. Vicepreședintele BEI, domnul Andrew McDowell, a salutat suportul financiar acordat de către BEI companiei Transgaz pentru dezvoltarea infrastructurii naționale de transport gaze naturale cât și suportul acordat subsidiarei acesteia în Republica Moldova, Eurotransgaz SRL, pentru realizarea interconexiunii Ungheni-Chișinău. Președintele BEI, domnul Andrew McDowell a afirmat: „Proiectele inovatoare semnate astăzi sunt importante atât pentru România și Moldova cât și pentru Uniunea Europeană. Acestea contribuie la securitatea în aprovizionarea cu gaze și la diversificarea resurselor energetice. Acest lucru sporește competitivitatea în sectorul energetic cu implicații pozitive pentru clienți în ceea ce privește prețurile corecte și fiabilitatea.”
Accentuând importanța proiectelor de investiții în infrastructura de transport gaze naturale pentru securitatea energetică a României și diversificarea aprovizionării cu gaze naturale în regiune, creșterea gradului de interconectare, sustenabilitatea și competitivitatea acestora cât și importanța semnificativă a finanțării acestor proiecte de către BEI, domnul director general Ion Sterian a declarat:
„Pentru compania noastră, cooperarea deosebită cu Banca Europeană de Investiții vizează asigurarea finanțării competitive a proiectelor strategice de investiții ale Transgaz, proiecte susținute de Guvernul României și menite să contribuie în mod real la îndeplinirea obiectivelor Uniunii Europene de dezvoltare durabilă a infrastructurii de transport gaze naturale, creștere a gradului de interconectare, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și consolidarea securității și solidarității energetice. BEI a semnat până acum cu Transgaz, trei contracte de finanțare, în valoare de 50 milioane EUR fiecare, două pentru punerea în aplicare a primei faze a proiectului de interes comun (BRUA) și unul ca primă tranșă pentru construcția conductei Tuzla – Podișor.
Astăzi, s-a semnat contractul pentru tranșa a doua, în valoare de 100 milioane euro, din împrumutul total de 150 milioane euro acordat pentru acest proiect. Este de importanță strategică ca, gazul produs în Marea Neagră să fie transportat prin Sistemul Național de Transport gaze naturale spre piața românească și europeană, pentru a spori securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România și UE și a garanta aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor interni și din regiune. Sprijinul financiar acordat de BEI va contribui substanțial la extinderea infrastructurii naționale de transport gaze naturale iar pentru proiectul de interconectare Ungheni – Chișinău, finanțarea BEI va impacta pozitiv și va permite conectarea sistemului de transport gaze din Republica Moldova cu cel din România, asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale prin diversificarea căilor şi surselor de aprovizionare, reducerea dependenței energetice și integrarea Republicii Moldova în Proiectele de infrastructură energetică ale Uniunii Europene (UE). Banca Europeană de Investiții are încredere în capacitatea Transgaz de a duce la bun sfârșit aceste proiecte și contribuie prin finanțările acordate la creșterea încrederii și sentimentului de solidaritate între țările europene care vor beneficia de pe urma acestor investiții strategice”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte știri